O cennych właściwościach imbiru

Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych na świecie. Jego niezwykłe właściwości cenione są już od setek lat. Zawarte w kłączu imbiru olejki eteryczne, a także substancje żywiczne sprawiają, że wykorzystywany jest zarówno do celów zdrowotnych, kulinarnych  jak i znalazł swe miejsce w kosmetyce.

Imbir jest rośliną, która ma wiele odmian. Jest to bylina o nierównych, guzkowatych kłączach, które wykorzystuje się w ziołolecznictwie. Kłącze imbiru zawiera wiele cennych składników, m.in. olejki eteryczne takie jak : zingiberen, kurkumen, limonen, cytral, kamfen, zingiberol oraz substancje żywicowe - gingerole. Wszystkie substancje aktywnie czynne nadają tej roślinie bardzo ciekawy, specyficzny zapach i smak. Ponadto sprawiają, że imbir jest dobrze przyswajalny przez organizm, a co za tym idzie wywiera bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Świeże kłącze imbiru ma palący, pikantno-gorzki, orientalny, ostry smak oraz silny, odświeżający aromat.
Imbir może być wykorzystywany w medycynie przy wielu dolegliwościach, ma bowiem wielokierunkowe działanie. Badania naukowe dowodzą, że imbir wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające. Jest naturalnym lekiem przeciwzapalnym, przeciwbólowym i przeciwreumatycznym.
Regularne spożywanie imbiru stymuluje układ odpornościowy, pobudza go i łagodzi infekcje. Dzięki działaniu rozgrzewającemu świetnie poradzi sobie z przeziębieniem i stanami grypowymi. Warto stosować go w przypadku bólu gardła (naprawdę się sprawdza!) oraz  w infekcjach górnych i dolnych  dróg oddechowych, ponieważ rozrzedza śluz i upłynnia wydzielinę. Stosuje się go jako dodatek przy zapaleniu oskrzeli czy też płuc.
Imbir cechuje również działanie przeciwwymiotne. Idealnie sprawdzi się zarówno podczas porannych nudności u kobiet w ciąży (po konsultacji lekarskiej), w chorobie lokomocyjnej (może być stosowany u dzieci), morskiej, po narkozie oraz u osób z wymiotami spowodowanymi chemioterapią.
Imbir wzmaga apetyt, stosowany jest u niejadków, ponadto pobudza wydzielanie śliny i kwasu żołądkowego, co bardzo korzystnie wpływa na trawienie. Pobudza również funkcje enzymów trzustkowych. Działa rozkurczowo, żółciopędnie i pomaga przy wzdęciach. Warto również dodać że przyśpiesza metabolizm i świetnie sprawdzi się u osób, które chcę zrzucić zbędne kilogramy, a przy tym oczyścić organizm z toksyn.
Stosowany jest również u osób cierpiących na artretyzm. Badania naukowe dowodzą, że osoby, które przyjmowały regularnie wyciąg z imbiru zaobserwowano ustąpienie bólu w kolanach. Imbir jest też składnikiem wielu suplementów diety wzmacniających kości i stawy.
Na uwagę zasługuje fakt, że kłącze imbiru poprawia ukrwienie mózgu a co za tym idzie ma wpływ na koncentracje. Zwiększa ją oraz wpływa bardzo korzystnie na wydajność umysłową.
Dodam także, że imbir uważany jest również za afrodyzjak

Ze względu na palący i ostry smak nie powinny po niego sięgać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego w tym wrzody żołądka i dwunastnicy. Badania naukowe dowodzą, że bierze on udział w krzepnięciu krwi  i wykazuje działanie podobne do aspiryny - rozrzedza krew. Powinny unikać go osoby, które mają mieć przeprowadzane różne operacje, zabiegi lub też zażywają leki o takim samym działaniu.Imbir stosunkowo trudno przedawkować, jednakże jeśli już taki stan nastąpi może dojść do biegunek, zgagi, lub podrażnienia jamy ustnej. Wszystko należy stosować z umiarem!

Kupując imbir świeży  powinniśmy zwrócić uwagę na to czy jest jędrny, lśniący, pozbawiony plam. Należy unikać imbiru, który jest pomarszczony, wysuszony lub pokryty jest pleśnią
Najlepiej imbir przed zjedzeniem / dodaniem do wody/ herbaty , utarciem, pokrojeniem obrać skórki. Nie jest to zadaniem łatwym ponieważ ma bardzo nieregularne kształty.  Warto to zrobić przy użyciu łyżeczki i delikatnie zeskrobać skórkę .
Imbir prócz szerokiego zastosowania w medycynie jest także używany coraz częściej w kosmetyce.
Olejek z imbiru znalazł swoje zastosowanie w preparatach antycellulitowych, wyszczuplających, modelujących figurę ponieważ  pobudza krążenie i przyśpiesza spalanie tłuszczu.  Ponadto sprawia ze skóra staje się jędrna i gładka. Warto także dodać, że redukuje przebarwienia, poprawia koloryt skóry  i działa przeciwbakteryjnie.  Imbir działa również zbawczo na włosy i skórę głowy, spowalnia proces starzenia skóry głowy, sprawia że włosy stają się gęstsze, wzmocnione. Regeneruje zniszczone końcówki.
Na zakończenie dodam, że imbir znalazł swe zastosowanie nie tylko w kuchni azjatyckiej. Obecnie podbił serca ludzi na całym świecie i uznawany jest za jedną z najbardziej cenionych przypraw. Dodawany do potraw tworzy bardzo ciekawe kompozycje aromatyczne. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zup w okresie jesienno-zimowym. Rewelacyjnie krzepi, wzmacnia i rozgrzewa!


Stosujecie imbir w kuchni? Lubicie?
Znaliście jego zbawcze właściwości?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się, że tu Jesteś.
Bardzo dziękuję za komentarz i Twój poświęcony czas!
Zapraszam ponownie ;)

Ps. Nie spamuj i nie wklejaj linków - mój blog nie jest miejscem na Twoją reklamę.

Copyright © 2016 My little world by Karolajn , Blogger