O cennych właściwościach imbiru
Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i
przyprawowych na świecie. Jego niezwykłe właściwości cenione są już od setek
lat. Zawarte w kłączu imbiru olejki eteryczne, a także substancje żywiczne
sprawiają, że wykorzystywany jest zarówno do celów zdrowotnych,
kulinarnych jak i znalazł swe miejsce w
kosmetyce.
Imbir jest rośliną, która ma wiele odmian. Jest to bylina o
nierównych, guzkowatych kłączach, które wykorzystuje się w ziołolecznictwie.
Kłącze imbiru zawiera wiele cennych składników, m.in. olejki eteryczne takie
jak : zingiberen,
kurkumen, limonen, cytral, kamfen, zingiberol oraz substancje żywicowe -
gingerole.
Wszystkie substancje aktywnie czynne nadają tej roślinie bardzo ciekawy,
specyficzny zapach i smak. Ponadto sprawiają, że imbir jest dobrze przyswajalny
przez organizm, a co za tym idzie wywiera bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Świeże
kłącze imbiru ma palący, pikantno-gorzki, orientalny, ostry smak oraz silny,
odświeżający aromat.
Imbir
może być wykorzystywany w medycynie przy wielu dolegliwościach, ma bowiem
wielokierunkowe działanie. Badania naukowe dowodzą, że imbir wykazuje działanie
przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające. Jest naturalnym lekiem przeciwzapalnym, przeciwbólowym i przeciwreumatycznym.
Regularne
spożywanie imbiru stymuluje układ odpornościowy, pobudza go i łagodzi infekcje.
Dzięki działaniu rozgrzewającemu świetnie poradzi sobie z przeziębieniem i
stanami grypowymi. Warto stosować go w przypadku bólu gardła (naprawdę się
sprawdza!) oraz w infekcjach górnych i
dolnych dróg oddechowych, ponieważ
rozrzedza śluz i upłynnia wydzielinę. Stosuje się go jako dodatek przy
zapaleniu oskrzeli czy też płuc.
Imbir
cechuje również działanie przeciwwymiotne. Idealnie sprawdzi się zarówno
podczas porannych nudności u kobiet w ciąży (po konsultacji lekarskiej), w
chorobie lokomocyjnej (może być stosowany u dzieci), morskiej, po narkozie oraz
u osób z wymiotami spowodowanymi chemioterapią.
Imbir
wzmaga apetyt, stosowany jest u niejadków, ponadto pobudza wydzielanie śliny i
kwasu żołądkowego, co bardzo korzystnie wpływa na trawienie. Pobudza również
funkcje enzymów trzustkowych. Działa rozkurczowo, żółciopędnie i pomaga przy
wzdęciach. Warto również dodać że przyśpiesza metabolizm i świetnie sprawdzi się
u osób, które chcę zrzucić zbędne kilogramy, a przy tym oczyścić organizm z
toksyn.
Stosowany
jest również u osób cierpiących na artretyzm. Badania naukowe dowodzą, że
osoby, które przyjmowały regularnie wyciąg z imbiru zaobserwowano ustąpienie
bólu w kolanach. Imbir jest też składnikiem wielu suplementów diety
wzmacniających kości i stawy.
Na
uwagę zasługuje fakt, że kłącze imbiru poprawia ukrwienie mózgu a co za tym
idzie ma wpływ na koncentracje. Zwiększa ją oraz wpływa bardzo korzystnie na
wydajność umysłową.
Dodam
także, że imbir uważany jest również za afrodyzjak
Ze względu na palący i ostry smak nie powinny po niego sięgać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego w tym wrzody żołądka i dwunastnicy. Badania naukowe dowodzą, że bierze on udział w krzepnięciu krwi i wykazuje działanie podobne do aspiryny - rozrzedza krew. Powinny unikać go osoby, które mają mieć przeprowadzane różne operacje, zabiegi lub też zażywają leki o takim samym działaniu.Imbir stosunkowo trudno przedawkować, jednakże jeśli już taki stan nastąpi może dojść do biegunek, zgagi, lub podrażnienia jamy ustnej. Wszystko należy stosować z umiarem!
Kupując imbir świeży
powinniśmy zwrócić uwagę na to czy jest jędrny, lśniący, pozbawiony
plam. Należy unikać imbiru, który jest pomarszczony, wysuszony lub pokryty jest
pleśnią
Najlepiej imbir przed zjedzeniem / dodaniem do wody/ herbaty
, utarciem, pokrojeniem obrać skórki. Nie jest to zadaniem łatwym ponieważ ma
bardzo nieregularne kształty. Warto to
zrobić przy użyciu łyżeczki i delikatnie zeskrobać skórkę .
Imbir prócz szerokiego zastosowania w medycynie jest także
używany coraz częściej w kosmetyce.
Olejek z imbiru znalazł swoje zastosowanie w preparatach
antycellulitowych, wyszczuplających, modelujących figurę ponieważ pobudza krążenie i przyśpiesza spalanie
tłuszczu. Ponadto sprawia ze skóra staje
się jędrna i gładka. Warto także dodać, że redukuje przebarwienia, poprawia
koloryt skóry i działa
przeciwbakteryjnie. Imbir działa również
zbawczo na włosy i skórę głowy, spowalnia proces starzenia skóry głowy, sprawia
że włosy stają się gęstsze, wzmocnione. Regeneruje zniszczone końcówki.
Na zakończenie dodam, że imbir znalazł swe zastosowanie nie
tylko w kuchni azjatyckiej. Obecnie podbił serca ludzi na całym świecie i
uznawany jest za jedną z najbardziej cenionych przypraw. Dodawany do potraw
tworzy bardzo ciekawe kompozycje aromatyczne. Świetnie sprawdza się jako
dodatek do zup w okresie jesienno-zimowym. Rewelacyjnie krzepi, wzmacnia i
rozgrzewa!
Stosujecie imbir w kuchni? Lubicie?
Znaliście jego zbawcze właściwości?
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Bardzo się cieszę że tutaj zajrzałeś. Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać.
Pamiętaj jednak, że
Pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Swoich danych osobowych.