CIASTO MARCHEWKOWE NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Uwielbiam eksperymentować i wymyślać coraz to nowe pomysły na świąteczne wypieki. Jak co roku na wielkanocnym stole nie mogło zabraknąć tradycyjnych specjałów. Nie wyobrażam sobie świąt bez keksa, babki, mazurka czy sernika. Ale to nie wszystko. Zawsze lubię dodać coś od siebie. I tak oto w zeszłym roku pojawił się LEŚNY MECH bazujący na szpinaku i kremie z serka mascarpone. W tym roku również postanowiłam upichcić coś nieszablonowego. Mój wybór padł na....

CIASTO MARCHEWKOWE!


Wiem, że wiele osób nie wyobraża sobie ciast warzywnych. A szkoda. Są naprawdę smaczne a przede wszystkim sycące. Teoretycznie jeden kawałek nas zadowoli, jednakże praktycznie... 
Jak tylko spróbujesz będziesz mieć ochotę na więcej. 
SERIO.
Dzisiaj przychodzę z moim sprawdzonym przepisem na marchewkowe ciacho. Upiekłam go już po raz trzeci. Smakuje wybornie, idealnie nadaje się jako ciasto do niedzielnej kawy, oryginalny i nieszablonowy tort urodzinowy tudzież ciasto na większe i mniejsze uroczystości. 
Wykonanie jest stosunkowo proste a finalne efekty zachwycające. 

 Skusisz się na kawałeczek?
 Taki malutki?
Nie daj się prosić! 


SKŁADNIKI:
CIASTO
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
  • 2 łyżki cynamonu 
  • 2 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 180 g margaryny 
  • 3/4 szklanki kokosu
KREM:
  • 1 pudełko serka mascarpone o pojemności 500g (lub 2 mniejsze)
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 2-3 łyżki cukru pudru 

Najpierw wykonujemy ciasto. 

W rondelku roztapiamy margarynę, a następnie ją studzimy. 
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Następnie łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym, cynamonem.
Przestudzoną margarynę wlewamy do masy marchewkowej masy.
Dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i przekładamy do odpowiednio natłuszczonej formy. 
Piecemy 50 minut w temperaturze 190*C (bez termoobiegu).
Po upieczeniu ciasto studzimy. 

Robimy krem
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy jogurt grecki. 
Mieszając wsypujemy porcjami galaretkę (w proszku). Możemy wspomóc się mikserem. 
Miksujemy naszą masę na niewielkich obrotach do czasu, aż cała galaretka się "rozpuści". Zwykle trwa to około 5 minut.
Wracamy do naszego ciasta. Rozcinamy je na dwie części i przekładamy 2/3 porcji kremu.
Ciasto składamy a resztą masy smarujemy wierzch. 
Dekorujemy wedle upodobania. U mnie pierwsze skrzypce grają morele i migdały.
Voila!
ciasto marchewkowe NA KAŻDĄ OKAZJĘ


Marchewkowe ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi. Uwierz na słowo. Jest mega pyszne i.... w ogóle nie czuć że bazuje na warzywach! Naprawdę!

Więc jak?
Masz ochotę na kawałek?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się, że tu Jesteś.
Bardzo dziękuję za komentarz i Twój poświęcony czas!
Zapraszam ponownie ;)

Ps. Nie spamuj i nie wklejaj linków - mój blog nie jest miejscem na Twoją reklamę.

Copyright © 2016 My little world by Karolajn , Blogger